Medische
echo's

Medisch

Medische echo's

Tijdens je zwangerschap worden er een aantal echo’s gemaakt die noodzakelijk zijn voor de juiste zorg. Zo kunnen we kijken wanneer je bent uitgerekend, of het goed gaat met de zwangerschap, of het kindje goed groeit en of het kindje goed ligt. Als je het wilt, kunnen we ook de 13 weken en 20 weken echo (ETSEO en TTSEO) maken waarbij er gescreend wordt op lichamelijke afwijkingen bij jouw kindje (dit is onderdeel van de prenatale screening).

Hieronder vind je een overzicht van de medische echo's met een korte uitleg van de echo’s. Voor vragen kun je ons altijd bellen of bij jouw eigen verloskundige terecht. Natuurlijk is er tijdens je bezoek aan ons ook voldoende gelegenheid om vragen te stellen. Wij zullen dan graag meer uitleg geven.

52812565 ml

Echo

Eerste controle

Rond de achtste week van je zwangerschap heb je de eerste controle. Er wordt een echo gemaakt om te zien of alles goed is met jouw zwangerschap. Ook kijken we of er één of misschien meer kindjes te zien zijn.

12 weken

Termijnecho

Rond de twaalf weken wordt er een echo gemaakt om de datum te bepalen waarop je bent uitgerekend. Aan de hand van de afmetingen van de foetus kan vrij precies de zwangerschapsduur berekend worden.

NIPT
NIPT 2

De NIPT is een onderzoek om een kindje met het Downsyndroom, Trisomie 13 en Trisomie 18 op te sporen. Dit gebeurt aan de hand van bloedonderzoek. Deze test is niet verplicht. Je kiest zelf of je dit onderzoek wilt.

Meer informatie en keuzehulp over de NIPT en prenatale screening kun je lezen op de website Pre- en neonatale screeningen (PNS). Voor vragen kun je terecht bij jouw eigen verloskundige.

ETSEO

13 wekenecho (ETSEO)

De echoscopist kijkt bij een 13 wekenecho bijvoorbeeld naar de schedel, het hart, de buik, de armen en benen en de wervelkolom. Ook kijkt de echoscopist naar de placenta en of het vruchtwater normaal is. Het kind is rond 13 weken kleiner en minder ver ontwikkeld dan bij de 20 weken echo. Veel afwijkingen zijn nog niet te zien. Maar sommige, vaak ernstige afwijkingen wel. Die kunnen zo ernstig zijn dat het kind tijdens of vlak na de zwangerschap overlijdt. De echoscopist kan niet alles zien. Als zij geen afwijkingen ziet, is dit geen garantie dat het kind gezond is. Meer informatie over de ETSEO kun je lezen in de folder van het RIVM. 

Let op: de 13 weken echo is onderdeel van een wetenschappelijke studie. Als je kiest voor de 13 wekenecho, moet je hieraan meedoen. Op de website van IMITAS staat meer informatie over de IMITAS-studie.

Folder RIVM

13 en 20 wekenecho

13wekenecho en 20wekenecho   2023

IMITAS-studie

13 wekenecho

IMITAS logo

TTSEO

20 wekenecho (TTSEO)

Tijdens de 20 weken echo wordt er gescreend op lichamelijke afwijkingen bij jouw kind. Er wordt gekeken of alle organen goed zijn aangelegd. Bijvoorbeeld of de rug goed gesloten is, er twee nieren zichtbaar zijn, het hart twee boezems en kamers heeft, er twee armen en benen zijn, etc. Je bepaalt zelf of je dit echo onderzoek wilt laten uitvoeren en of je bij een ongunstige uitslag een vervolgonderzoek wilt laten doen. De 20 wekenecho is een redelijk betrouwbare methode om ernstige aangeboren afwijkingen te ontdekken. Maar de vraag of je kind volledig gezond is, kan nooit met zekerheid worden beantwoord. Meer informatie over het SEO kun je lezen in de folder van het RIVM.

Folder RIVM

13 en 20 wekenecho

13wekenecho en 20wekenecho   2023

Positie

Liggingsecho

Tijdens de zwangerschap draait een kind rond in de baarmoeder, maar vanaf 32 weken gaan de meeste kinderen met het hoofd naar beneden liggen. Rond de 35 weken zwangerschap wordt er meestal gekeken of het kindje in goede positie ligt voor de bevalling. Meestal zal je eigen verloskundige dat doen, een enkele keer word je hiervoor doorverwezen naar ons echocentrum.

Echo

Groei-echo

Soms is er een reden om de groei van uw kindje met de echo te bekijken. Bij een groei-echo worden het hoofdje, de buikomvang en de beenlengte gemeten. Zo kunnen we bepalen of het kindje naar verwachting groeit.

Kosten

Kosten

De hierboven genoemde echo’s worden vergoed door uw zorgverzekeraar. De NIPT zit niet in het basiszorgpakket en moet u zelf betalen. Soms worden de testen bij een aanvullende zorgverzekering wel vergoed.

Klacht

Niet tevreden?

We proberen er alles aan te doen om u op de goede manier te begeleiden. Mocht er toch sprake zijn van ontevredenheid dan willen we dit graag met u bespreken en proberen samen tot een oplossing te komen. Mochten we er samen niet uitkomen, kunt u uw klacht voorleggen aan het CBKZ. Meer infomatie vindt u op de website van de KNOV.