medische echo's

Tijdens uw zwangerschap worden er een aantal echo’s gemaakt die noodzakelijk zijn voor de juiste zorg. Zo kunnen we kijken wanneer u bent uitgerekend, of het goed gaat met de zwangerschap, of het kindje goed groeit en of het kindje goed ligt. Als u het wilt, kunnen we ook de 13 weken en 20 weken echo (ETSEO en TTSEO) maken waarbij er gescreend wordt op lichamelijke afwijkingen bij uw kindje (dit is onderdeel van de prenatale screening ▼). Hieronder vindt u een korte uitleg van de echo’s. Voor vragen kunt u ons altijd bellen of bij uw eigen verloskundige terecht. Natuurlijk is er tijdens uw bezoek aan ons ook voldoende gelegenheid om vragen te stellen. Wij zullen dan graag meer uitleg geven.

Eerste controle

Rond de achtste week van uw zwangerschap heeft u de eerste controle. Er wordt een echo gemaakt om te zien of alles goed is met uw zwangerschap. Ook kijken we of er één of misschien meer kindjes te zien zijn.

Termijnecho

Rond de twaalf weken wordt er een echo gemaakt om de datum te bepalen waarop u bent uitgerekend. Aan de hand van de afmetingen van de foetus kan vrij precies de zwangerschapsduur berekend worden.

NIPT

De NIPT is een onderzoek om een kindje met het Downsyndroom, Trisomie 13 en Trisomie 18 op te sporen. Dit gebeurt aan de hand van bloedonderzoek. Deze test is niet verplicht. U kiest zelf of u dit onderzoek wilt. Meer informatie en keuzehulp over de NIPT en prenatale screening kunt u lezen op deze▼ website. Voor vragen kunt u terecht bij uw eigen verloskundige. 

13 weken echo (ETSEO)

De echoscopist kijkt bij een 13 wekenecho bijvoorbeeld naar de schedel, het hart, de buik, de armen en benen en de wervelkolom. Ook kijkt de echoscopist naar de placenta en of het vruchtwater normaal is.

Het kind is rond 13 weken kleiner en minder ver ontwikkeld dan bij de 20 weken echo. Veel afwijkingen zijn nog niet te zien. Maar sommige, vaak ernstige afwijkingen wel. Die kunnen zo ernstig zijn dat het kind tijdens of vlak na de zwangerschap overlijdt.

De echoscopist kan niet alles zien. Als zij geen afwijkingen ziet, is dit geen garantie dat het kind gezond is. Meer informatie over de ETSEO kunt u lezen in de folder (▼)  van het RIVM. Let op: de 13 weken echo is onderdeel van een wetenschappelijke studie, hieraan moet u meedoen als u kiest voor de 13 weken echo. Op deze website () staat meer informatie over de IMITAS-studie.

 

Structueel echoscopisch onderzoek bij 20 weken (TTSEO)

Tijdens de 20 weken echo wordt er gescreend op lichamelijke afwijkingen bij uw kind. Er wordt gekeken of alle organen goed zijn aangelegd. Bijvoorbeeld of de rug goed gesloten is, er twee nieren zichtbaar zijn, het hart twee boezems en kamers heeft, er twee armen en benen zijn, etc. U bepaalt zelf of u dit echo onderzoek wilt laten uitvoeren en of u bij een ongunstige uitslag een vervolgonderzoek wilt laten doen. De 20-weken echo is een redelijk betrouwbare methode om ernstige aangeboren afwijkingen te ontdekken. Maar de vraag of je kind volledig gezond is, kan nooit met zekerheid worden beantwoord. Meer informatie over het SEO kunt u lezen in de folder (▼) van het RIVM. 

Groei-echo

Soms is er een reden om de groei van uw kindje met de echo te bekijken. Bij een groei-echo worden het hoofdje, de buikomvang en de beenlengte gemeten. Zo kunnen we bepalen of het kindje naar verwachting groeit.

Liggingsecho

Tijdens de zwangerschap draait een kind rond in de baarmoeder, maar vanaf 32 weken gaan de meeste kinderen met het hoofd naar beneden liggen. Rond de 35 weken zwangerschap wordt er meestal gekeken of het kindje in goede positie ligt voor de bevalling. Meestal zal uw eigen verloskundige dat doen, een enkele keer wordt u hiervoor doorverwezen naar ons echocentrum.

Kosten

De hierboven genoemde echo’s worden vergoed door uw zorgverzekeraar. De NIPT zit niet in het basiszorgpakket en moet u zelf betalen. Soms worden de testen bij een aanvullende zorgverzekering wel vergoed.

Klachten

We proberen er alles aan te doen om u op de goede manier te begeleiden. Mocht er toch sprake zijn van ontevredenheid dan willen we dit graag met u bespreken en proberen samen tot een oplossing te komen. Mochten we er samen niet uitkomen, kunt u uw klacht voorleggen aan het CBKZ. Meer infomatie vindt u hier (▼).

contact

medische echo Echocentrum Rivierenland pretecho Echocentrum Rivierenland afspraak maken Echocentrum Rivierenland
Echocentrum Rivierenland

Echocentrum Rivierenland

Overlaat 2

3362 JD Sliedrecht

t: 0184 - 490 612

e: info@echorivierenland.nl

© 2023 - Echocentrum Rivierenland | ontwerp website door Mediartist Productions | CMS door Tim365
Privacyverklaring